A Fejlődő Kalaznóért Egyesület Kalaznó civil szervezete
 
Honlapunk 2015. szeptember 30-tól már nem lesz elérhető!!!!!!
 
[Almenü
relIndexasc
Figyelem!
HÍR                                            .
Lázár Istvánné Kiss Sarolta szülei hagyatékából Kalaznó Községnek adományozott néhány iratot, személyes tárgyat.
Ezekből tavasszal emlékkiállítás nyílik a Helytörténeti Gyűjtemény és Kiállítás épületében. 
 
 
Csorba Károly képeslapja, a „Kalaznói tavasz” a  BlickPunkt - Képek versenye 2010 versenyen bejutott a legjobb 30 kép közé, így az látható volt a BlickPunkt zárórendezvényén, 2010. november 7-én a Műcsarnokban. Gratulálunk, és reméljük, hogy a képeslap hamarosan megvásárolható lesz. Zentrum
 
 
PÁLYÁZAT                                   .
Egyesületünk 2010-ben,
"A szövés és hímzés hagyományának továbbélése egy bukovinai eredetű közösségben. Kiállítások, bemutató és tájékoztató füzet készítése"
című pályázatára  30 000 Ft támogatást nyert a PRO RENOVANDA CULTURA HUNGARIAE ALAPITVÁNY  "Karácsony Sándor emlékére" szakalapítványtól.
A támogatást köszönjük.
A programok megvalósulásáról a 2010. év megvalósult eseményei rovatban olvashatnak képes beszámolót.
 
1% felhasználása
Egyesületünk  a 2008. évi személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásaiból  68 081 Ft támogatást kapott, melyet ez úton minden támogatónknak köszönünk ! Az összeg 2010-ben történő felhasználásáról szóló KÖZLEMÉNYT itt olvashatják el. 
.
1% 2009. évi  felajánlások       .
Egyesületünk a 2009. évi személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásaiból
223 753 Ft támogatást kapott, melyet ez úton minden támogatónknak köszönünk ! Az összeg 2011-ben történő felhasználásáról részletesen beszámolunk majd.
ESEMÉNYEK
2010 augusztus 20-án ismét Elszármazottak találkozója lesz Kalaznón.
 
Kalaznói Majális
2010. május 1-én 10 órától szeretettel vár mindenkit a rendezőség
 
A székely festékes szőnyeg, és utóélete.
A kiállítás csak május 1-én látható!
címmel 2010-ben nyílt fotópályázatot hirdet a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége.
.
.
 
 2010. év megvalósult  programjai, képes beszámoló
 
relIndexasc
A taggyűlés utáni összejövetel
A taggyűlés utáni összejövetel
Ungarndeutsche Heimatmuseen und Heimatstuben
[Kalazno 94/95. p. ]
 
 
 
2010. év megvalósult  PROGRAMJAI
 
A szövés és hímzés hagyományának továbbélése egy bukovinai eredetű közösségben
Programunk a Pro Renovanda Cultura Hungariae alapítvány "Karácsony Sándor emlékére" szakalapítvány támogatásával jött létre. Programvezető Bodor Katalin.
       
       1. A székely festékes szőnyeg, és utóélete
címmel rendeztük meg programunk első kiállítását,  2010.  május 1-én a kalaznói Művelődési házban.
Ez volt a május elsejei majális nyitó eseménye, ahol sok falubeli és nyaraló jelent meg. Vendégeink voltak még a szőnyegeket kölcsönző, illetve azokat készítő szövők is. A Mafosz pályázatára készülő fotósok közül is többen eljöttek.
       Bodor Katalin köszöntője után Lőrincz Etelka textilművész nyitotta meg a kiállítást.  lMegnyitójában a festékes szőnyegek jelentőségét, típusait, készítési módjait mutatta be. A régi, Bukovinában, Istensegítsen, Hadikfalván készült  u.n. kicsivirágos, vagy nagyvirágos szőnyegeken kívűl látható volt még néhány olyan napjainkban  készült szőnyeg is, amelynek készítője a tervezéskor figyelembe vette a festékes szőnyegek hagyományos mintakincsét, színvilágát, szerkesztési módjait.
       Kölcsönzők: Lehmann György, Lőrincz Etel, Takács Imre, Hagyományok Háza, Budapest, Helytörténeti Gyűjtemény, Kalaznó
       Kiállítók voltak: 
a Hagyományok Háza "Népi játék és kismesterség oktatója" képzés szövő kurzusának volt hallagatói: Győriné Fogarasi Katalin, Hégerné Jancsek Zsuzsanna, Kamocsay Judit, Kerényiné Turjánszki Katalin,  
Bonyhád, Művelődési Központ Szövőtanműhelyében készült hallgatói munkák, 
BINOK (BÁLICSI INTEGRÁCIÓS NEVELÉS - OKTATÁSI KÖZPONT), Pécs, Szövőtanműhelyében készült
hallgatói munkák.
A kiállítást rendezte: Pintér Piroska, Hagyományok Háza, szövőoktató
 
       2. Kalaznói hímző és szövőasszonyok
című kiállításunk, a program második eseményeként, 2010 szeptember 25-én  nyílt meg Kalaznón, a Kultúrházban. Huszonöt Kalaznón élő asszony munkáit mutattuk be. Különféle magyarországi hímzéseket láthattunk, buzsáki, beregi, karádi, kalocsai és bukovinai székely minták díszítik a futókat, abroszokat, párnákat, amelyek mind a szépre törekvést és az alkotás örömét tükrözik. Néhány asszony rongypokrócokkal mutatkozott be, ezek színvilága, csíkritmusa mind-mind más, egyéni. E munkákat színes emléklapon örökítettük meg. Az emléklapot a kiállító asszonyok között osztottuk ki.  Az emléklap készítésénél Győri Gergely volt segítségünkre.
         Kiállításunkon jelen voltak munkáikkal azok is, akik részt vettek az 1970-es években Kalaznón szervezett hímző szakkör munkájában is. dr. Lovász Zsuzsa így ír erről a régi szakkörről:
„A Vöröskereszt helyi szervezete, melynek vezetője édesanyám volt, (Lovász Józsefné Lovász Zsuzsa) a falu asszonyai, lányai számára sütő-főző majd később hímző tanfolyamot szervezett, melynek elkészült gyönyörű munkáit a kultúrházban rendezett kiállításon mutatták be az alkotók, és a róla készült fotók emléke őrzi azt. Meleg érzésekkel gondolunk a váraljai Szücs Lászlóné, Kató nénire, aki a hímző szakkört és a sütő-főző tanfolyamot vezette.”
       Lőrincz Etel textilművész megnyitó beszédében kiemelte az alkotás,  a bemutatkozás, és a  dokumentálás fontosságát, az alkotó  közösségek jelentőségét.
       A megnyitó után sokáig együtt maradtak az asszonyok, a jó hangulathoz hozzájárult a gazdagon megterített büféasztal is. Íme a legsikeresebb pogácsa receptje.
Köszönjük a kalaznói asszonyoknak, hogy ilyen sokan vállalták a megmérettetést.
Az anyagot gyűjtötte Bodor Katalin, a kiállítást rendezte Bodor Katalin és Győriné Fogarasi Katalin.
A program többi tervezett eseménye (I./2. , I./4.) anyagi okok miatt nem valósult meg. 
 
Elszármazottak találkozója
2010 augusztus 20. Falunap
A II. kalaznói elszármazottak találkozója alkalmából a község augusztus 20-án gazdag programmal várta vendégeit, melynek kialakításában Egyesületünk is részt vett.
Kora reggel, a parkban felállított nagy sátorban köszöntőkkel kezdődött meg az ünnepi műsor. Ezek közül Lovász Zsuzsa dr. beszédét olvashatják, melyben szép gyermek- és ifjúkori kalaznói emlékeit idézi meg.
       
       1. Koszorúzás
Az ünnepi műsor keretében egyesületünk elnöke, Bodor Katalin, és egyik tagja Csorbáné Lux Erzsébet    koszorút helyezett el az emlékparkban lévő emlékoszlopnál
 
       2. Emlékképek a kalaznói németek múltjából
címmel kamara kiállítást rendeztünk a Kultúrházban.  A kalaznói német mult megismeréséhez új lehetőségeket kaptunk  az által, hogy egy Kalaznóról elkerült német család utódai idén tavasszal visszavásárolták a nagyapa által 1942-ben épített házukat, s Ők így újra kalaznóiak lettek. 
Az elszármazottak találkozója alkalmából ez a család, a Lux család, bemutatta néhány féltve őrzött emlékét. Reményeik szerint a családi emlékek egyszer összegyűjtve és méltó helyre kerülve lesznek majd láthatóak, a “Lux ház”-ban.
A kiállított legkorábbi fénykép 1905-ben készült Marburger Henrikről. A húszas évek elején készült családi képeken fiatal párok fognak közre székre állított, csipkés ruhába öltöztetett kis gyermekeket, az Ábel, a Lindheimer, és a Lux család tagjai ők.
A képeken és a családról szóló újságcikkeken kívül Lux Henrikné Ábel Erzsébet csipkével díszített lila bársony ünneplő viselete, néhány általa hímzett terítő és futó alkotta még kamarakiállításunkat. 
A kiállítást Lux Erzsébet nyitotta meg,   a rendező Bodor Katalin volt.
 
       3. Közreműködtünk a Johann Lux Stallgalerie megnyitásában,
melyet a visszavásárolt "Lux" házban alakítottak ki. Az új galériában Csorba Károly Finnországban
készült képeit láthatták a látogatók, "JUHANNUS "  in der JOHANN LUX Stallgalerie, Szent Iván Éj Finnországban címmel. A kiállítást Egyesületünk tagja, Jékely Zsolt nyitotta meg: A Johann Lux Stallgalerie megnyitására.
 
       4. Szakmai segítséget adtunk az Önkormányzatnak
a kalaznói parkban felállított információs tábla és a 100 Ft-ért megvásárolható leporelló kialakításában, amelyek a találkozó napjára készültek el. Mindkettő Kalaznó nevezetességeit mutatja be képekkel, illetve szövegesen is.
 
A Helytörténei Gyűjtemény és Kiállítás rendbentartása
A Hagyományok háza Szövőtáborának hallgatói ismét segítettek a Helytörténeti Gyűjtemény és Kiállítás  teljes anyagának rendbetételében: moly irtás, porolás, stb. A szövőtáborban résztvevők utolsó napon kis kiállításon mutatták be munkáikat.
 
 
Kalaznó természeti környezetének megőrzése
        Programvezető Bodor Katalin.  Az Egyesület az 1% személyi jövedelemadó felajánlásokból kapott támogatást a működési költségeken kívül, javarészt Kalaznó természeti környezetének megőrzésére fordította. (KÖZLEMÉNY) Elsőként a Kalaznó környéki hivatalos térképeket szereztük be, több sétaút nyomvonalát terveztük meg, majd az Önkormányzat által megnyert régebbi, u.n. „varsádi” turista útvonal nyomvonalát kerestük. Ezt nem sikerült feltárnunk, bár traktorral is megkíséreltük a környező területek bejárását. Tárgyaltunk Czikk Lászlóval is, a Czikkhalas Kft vezetőjével. Jelenlegi ismereteink szerint nem sok lehetőségünk van túristautak kialakítására, ugyanis a kalaznó környéki területek felett vadásztársaságok rendelkeznek, mindenfelé tiltó táblákba ütközünk. Ennek ellenére a szükséges információs fa táblát elkészíttettük, és tovább próbálkozunk a törvényes lehetőségek feltárásával.
 
 
Német Tájházak 4. Országos Találkozója
A találkozóra, melyet 2010. szeptember 11-én Ófaluban tartottak, Egyesületünkből hárman bejelentkeztek. Itt Csorba Károly vetítettképes előadást tartott az Egyesület munkájáról és a Lux-ház tervezett működéséről. A résztvevők átvették a Mesélő házak, Magyarországi német tájházak és tájszobák című új kiadványt, melyben magyar és német nyelven megjelent Bodor Katalin ismertetője a kalaznói  Helytörténeti Gyűjtemény és Kiállítás német szobájáról. (94-95. old.)
 
Az Egyesület négy oldalas iratba foglalta fejlesztési elképzeléseit, (2010. július 19.) amiket az Önkormányzattal közösen beadható pályázati lehetőségeket kihasználva szerettünk volna megvalósítani. Ezt a tervezetet és Dr Takács Gyula körjegyzőhöz és tájékoztatásul László János polgármesterhez jutattuk el. Eddig írásos választ nem kaptunk, szóbeli megbeszéléseink eredménytelenek voltak.
 
 
 
Taggyűlés, 2010. március 13.-án
A téli álom után megkezdtük az egyesületi munkát,  taggyűlést tartottunk a Művelődési házban, ahol a harminc egyesületi tagból huszonöten jelentek meg.
 
A elmúlt év tevékenységéről szóló Beszámoló és Közhasznúsági jelentés elfogadása után a négy éve dolgozó vezetőség lemondott. Az új választás eredménye:
 
Elnök: Bodor Katalin
Titkár: Győriné Fogarasi Katalin
Gazdasági felelős: Zakk Krisztina
Ellenőrző bizottság elnök: Pál Ferencné
Ellenőrző bizottság tagjai: Boros Margit
                                            Kárpát Mária
 
A választás után az idei tervekről határoztunk:
 
 
A Fejlődő Kalaznóért Egyesület 25 egyhangú igennel, tartózkodás nélkül az alábbi határozatot hozta: 4 ./2010.III.13./ számú határozat:
Az Egyesület bejelenti a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál a védett épület része jogtalan eladásának tényét. Ezen kívül a honlapon megjelenteti az ügyben folytatott levelezést.
Lásd: Dokumentumok     Hírek rovata 
 
A Fejlődő Kalaznóért Egyesület 24 egyhangú igennel és 1 tartózkodás mellett az alábbi határozatot hozta: 5 ./2010.III.13./ számú határozat.
Zakk Mihály előterjesztése alapján az 1%-ot a „természeti környezet” programra fordítják, ismertető tábla, benzinköltség, faanyag. Zakk Mihály a szükséges térképeket, és együttműködési szándéknyilatkozatokat megszerzi.
 
A Fejlődő Kalaznóért Egyesület 24 egyhangú igennel és 1 tartózkodás mellett az alábbi határozatot hozta: 8./2010./III.13/ számú határozat:
A közgyűlés a 2010. évi munkatervet az előterjesztés formájában elfogadja,
Lásd: 3. sz. melléklet, ill.
 
A taggyűlés végén együtt maradtunk, beszélgettünk, és elfogyasztottuk a magunkkal hozott ételeket, italokat.